Navadni ali normirani S.P.?

Smiselno je, da se podjetnik že na začetku registracije odloči, na kateri način bo obdavčen. Slovenska zakonodaja omogoča dva načina obdavčitve, in sicer po normiranih ali pa dejanskih odhodkih.

Najbolje, da podjetnik oceni svoje prihodke za prvo leto poslovanja. Od višine prometa je odvisna obdavčitev. Najprej je potrebno pojasniti, da se lahko za normirani s.p. odločite le, če skupni letni prihodki podjetja v lanskem letu niso presegli vrednosti 50.000 € (v primeru, če v podjetju nimate zaposlenih ljudi) oziroma 100.000 € (če imate zaposleno eno osebo). Če ste vrednosti prekoračili oziroma menite, da bodo prekoračene na letni ravni, potem lahko odprete zgolj navadni s.p.

Navadni s.p. mora natančno voditi vse prihodke in odhodke, ki nastajajo iz naslova poslovanja. Način beleženja teh dogodkov se imenuje knjigovodstvo. Pri tem je treba navesti, kdaj je do nje prišlo in za kakšne vrste spremembo gre. Ob koncu leta je treba oddati obsežno letno poročilo z vsemi zahtevanimi podatki. Na podlagi poročila se izračuna razliko med prihodki in odhodki. Ta znesek, dobiček, je obdavčen. Kljub visokim prihodkom je tako podjetnik zaradi hkratnih visokih odhodkov upravičen do plačila nižjega davka. Obdavčen je z dohodnino po dohodninski lestvici.

Normiran s.p. vodi zgolj prihodke, medtem ko mu odhodkov ni treba voditi. Ti so namreč že avtomatsko določeni. Predstavljajo 80 % delež vseh prihodkov. To tovrstnim samostojnim podjetnikom bistveno olajša vodenje poslovnih dogodkov. S tem področjem imajo tako minimalno delo, večinoma ga lahko prevzamejo sami. Ni obdavčen po dohodninski lestvici, ampak s fiksni stopnjo 20%, me more pa upoštevati olajšav.

V obeh primerih so tako prednosti kot slabosti. Odvisno od primera do primera je, katera vrsta dejavnosti se boj splača. Lahko pa se oblika podjetja od leta do leta spreminja. Lahko npr. začnete kot normiranec, potem pa preklopite v navadni s.p., če ugotovite, da je ta opcija za vas ugodnejša in bolj smiselna.

Za več informacij nas lahko pokličete na 0590 500 80  ali pa nam pišete na info@lenova.si

LENOVA d.o.o.
Verdijeva ulica 1, 6000 Koper

POSLOVNA ENOTA
Ankaranska 5c, 6000 Koper

KONTAKTNI PODATKI

T: +386 590 500 80
G: +386 40 521 811
E: info@lenova.si

© 2022 LENOVA d.o.o. | Splošni pogoji poslovanja | Kolofon | Piškotki

lenovo-logo